kuloodporna kawa

Kuloodporna kawa – wszystko, co musisz o niej wiedzieć [bulletproof coffee]

Większość osób, szczególnie Polaków sięga z rana po swój ulubiony kubek kawy, aby dostać zastrzyk energii. Można, jednak znacznie poprawić pracę swojego mózgu.

Spis treści

Oczywiście pytając statystyczną osobę, od kiedy ma taki nawyk, otrzymamy odpowiedź „Od kiedy pamiętam”. Dzieje się tak za sprawą już pewnej wyrobionej tradycji w polskich rodzinach. Mój tata pił ją codziennie, mój dziadek również, a z racji jej działania i ja po nią sięgnąłem. Tylko w nieco innej wersji. Moja odpowiedź na ten nawyk to „kuloodporna kawa”.
Pytanie pada czy jest to dobre?

Otóż kwestia pozytywnego działania kawy – już nie wspominając o kuloodpornej – nie podlega dyskusji.
Jej działanie pomaga w zwalczaniu, chociażby takich chorób jak Parkinson czy cukrzycy typu 2. Również zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na niektóre choroby przewlekłe np.: marskość wątroby [1].
W takim razie czy może być lepiej?

Czym w ogóle jest kuloodporna kawa?

Kuloodporna kawa to nie tyle nowy rodzaj kawy, co po prostu inny sposób jej przyrządzenia. Najprościej mówiąc, jest to kawa z tłuszczem. Pomysł nie jest innowacyjny, jednak ten sposób przyrządzania został zaciągnięty ze wschodu. Konkretniej z Tybetu. Bloger Dave Asprey, który jest innowatorem tej metody, przebywając, właśnie w Tybecie zauważył, że tamtejsi mieszkańcy dodają pewien dodatek do swojej herbaty. Było to mleko, a czasami masło Jaków. 

bulletproof coffee

Właśnie z tamtejszych tradycji zaczerpnął inspiracji do stworzenia swojego nowego wynalazku. Również należy wspomnieć, że jest założycielem firmy „BulletProof” oraz jednym z prekursorów Biohackingu na świecie [2]. No i warto wspomnieć, że od 2015 roku posiada własną kawiarnię.

Ta Kawa w mojej opinii posiada specjalny smak. Nie smakuje jak typowa kawa z mlekiem, a czuć, że jest gęsta. Mimo tego da się do niej szybko przyzwyczaić.

Przepis na bulletproof coffe

Przepis na kuloodporną kawę jest bardzo prosty. Należy jednak zaopatrzyć się w blender. Czemu akurat blender? Z racji dokładnego zmiksowania wszystkich składników. Patrząc na specyfikę bulletproof coffee, należy wcześniej zaopatrzyć się w najlepszej jakości składniki. W przepisie podam zalecane, jak i alternatywne rozwiązanie. O to, jak powinno się ją robić:

  1. Weź zmielone ziarna kawy. Najlepiej, żeby była kawa wysokiej jakości. Przygotuj napar (około 500ml) – jako zamiennik można użyć kawy rozpuszczalnej, jednak efekt będzie „słabszy”.

  2. Jedna do dwóch łyżek masła (około 30 gram) – najlepsze będzie niesolone. Z racji możliwej trudności z dostępem, może być normalne.

  3. Dwie lub jedna łyżka oleju MCT (30ml) – Jeśli nie posiadasz oleju MTC nic straconego. Alternatywą jest olej kokosowy, w którym zawiera się ten składnik.

  4. Zmiksuj wszystko dokładnie, tak aby konsystencja przybrała płynną treść. Będzie przypominać gęstą masę, jednak to z powodu tłuszczu zawartego w maśle.

Jeśli smak okaże się dość płytki, to polecam urozmaicić smak, dodając np.: cynamon czy kakao. Nasze kubki smakowe lubią robić nam psikusa, bo tłuszcz dociera do nich w pierwszej kolejności. Właśnie dlatego polecam eksperymentować na swoje własne sposoby 😉.

Jakie korzyści przynosi spożywanie kuloodpornej kawy?

Na początku wspomniałem, że samo picie kawy powoduje pozytywne skutki. Czy może być lepiej? Oczywiście!

Przede wszystkim należy zaznaczyć, że ten rodzaj kawy zwiększa naszą energię, a co za tym idzie funkcjonowanie mózgu.

Kuloodporna kawa ma w zanadrzu takie o to plusy:

  • Posiada Witamine B, potas i magnez, które są kluczem do zwiększenia umiejętności kognitywnych naszego mózgu [3].
  • Samo masło jest źródłem witamin: A, D, E i K2 oraz kwasy Omega 3 [4].
  • Olej kokosowy wspomaga zdrowie naszego serca [5].
  • Zawiera kofeinę, która sama w sobie polepsza pracę organizmu, a co więcej przyzwyczaja do „startu” w ciągu dnia.
  • Olej MCT zwiększa ilość krwi, która dociera do głowy, a konkretniej do mózgu, a to optymalizuje jego funkcjonowanie [6].
  • Tłuszcz sprawia, że żołądek w ciągu całego dnia będzie przyjmował pewną dawkę kalorii. Dzięki temu organizm nie będzie mocno odczuwał uczucia głodu.

Pić czy nie pić?

Sama kawa daje ogromny plus dla naszego organizmu. Należy jednak pamiętać, że spożywanie znacznej ilości może być szkodliwa dla organizmu. Wszystko może stać się trucizną, jeśli poda się to w nadmiernej ilości. Kuloodporna kawa nie jest wyjątkiem, stąd też moja rada. Jeśli pić ją – a to nie pozostaje wątpliwości – to należy to robić przede wszystkim rano. Spożywanie kofeiny przed pójściem spać nie wpływa pozytywnie na działanie organizmu, więc należy ją jak najbardziej ograniczyć.

Niech wspomniany na początku rodzinny, poranny rytuał zostanie nadal dobrym nawykiem.   

Udostępnij wpis

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email